Zapisy na Grupę Wsparcia zostały zakończone - będziemy informować o uruchomieniu kolejnej grupy na jesień 2024

Grupa Wsparcia

Rola rodzica to jedna z najbardziej wymagających ról w naszym życiu. Bardzo zależy nam, aby sprawdzić się w niej jak najlepiej, jednak bywa – powiedzmy wprost – różnie, czasami wręcz zupełnie nie tak, jak byśmy chcieli… Zapraszamy na spotkania Grupy Wsparcia dla Rodziców Nastolatków w wieku 12-19 lat.

Jeśli bycie rodzicem jest dla Ciebie coraz większym wyzwaniem, potrzebujesz przestrzeni, w której możesz otwarcie i bezpiecznie podzielić się swoimi odczuciami , usłyszeć innych opiekunów i spojrzeć na relacje z dorastającym dzieckiem przez pryzmat ich doświadczeń oraz poszukać odpowiedzi na pytania, które masz w sobie – dołącz do Grupy Wsparcia.

Intencją wspólnych spotkań jest rozmowa o tym:

- jak być wystarczająco dobrym rodzicem jednocześnie nie rezygnując ze swoich potrzeb,

- jak dać wsparcie nastolatkowi i zadbać o wzajemne relacje będąc w zgodzie ze sobą,

- czy chcesz mieć rację, czy relację?

Co daje uczestnictwo w rozwojowej grupie wsparcia?

• energię grupy – kameralne spotkania w gronie maksymalnie 12 osób

• atmosferę szacunku, troski i uważności na innych

• wymianę doświadczeń

• wsparcie i empatię w trudnych chwilach

• bycie usłyszanym bez oceniania i krytyk

Gdzie i kiedy?

Spotkania odbywają się w trybie ciągłym raz w tygodniu.

Spotykamy się w piątki w godzinach 18.00 – 20.00 w siedzibie Łódzkiej Fundacji „TRAMPOLINA” w Łodzi przy ul. DECA 1.

Udział w spotkaniach jest odpłatny: 60,00 zł od osoby za każde spotkanie.

Zasady udziały czyli wszystko to co warto wiedzieć!

1. Formuła grupy jest zamknięta, co znaczy, że pracujemy w tym samym składzie osobowym przez wiele miesięcy.

2. Uczestnikiem rozwojowej Grupy Wsparcia można zostać po odbyciu spotkania konsultacyjnego z jednym z prowadzących terapeutów.

3. W spotkaniach Grupy nie mogą uczestniczyć pary oraz osoby, które równolegle biorą udział w innej terapii grupowej.

4. Spotkania odbywają się w trybie ciągłym raz w tygodniu.

5. Uwaga! W przypadku niezebrania się odpowiedniej ilości osób  Grupę będzie prowadzić jeden z terapeutów
  6. Spotkania nowej Grupy Wsparcia rozpoczynają się 1 grudnia 2023 roku i potrwają do 28 czerwca 2024 roku.

7. Spotykamy się w piątki w godzinach 18.00 – 20.00 w siedzibie Łódzkiej Fundacji „TRAMPOLINA” w Łodzi przy ul. DECA 1.

8. Udział w spotkaniach jest odpłatny: 60,00 zł od osoby za każde spotkanie.

9. Opłaty pobierane są miesięcznie według ilości prowadzonych spotkań, nieobecności nie wpływają na wysokość opłat. Płatności pobierane są z góry za dany miesiąc (wpłaty przed pierwszym spotkaniem w danym miesiącu).

Sylwetki terapeutów prowadzących Grupę Wsparcia - w przypadku niezebrania się odpowiedniej ilości osób Grupę będzie prowadzić jeden z terapeutów:

Ola Kubiak-Salska

Jestem specjalistką Counsellingu Gestalt (ukończyłam Szkołę Counsellingu Gestalt w Krakowie - marzec 2022r), certyfikowaną specjalistką terapii uzależnień, absolwentką Studium Pracowników Służb Społecznych i Uniwersytetu Łódzkiego (magister pedagogiki resocjalizacycjnej).

Posiadam 24 letni staż pracy. Pierwsze 2 lata jako pracownik socjalny w Szpitalu im. Pirogowa w Łodzi, potem ok. 13 lat w ośrodkach terapii uzależnień dla dzieci i młodzieży Stowarzyszenia MONAR.

Obecnie pracuję w Poradni Profilaktyki Leczenia i Terapii Uzależnień w Łodzi z młodzieżą i dorosłymi (realizując wiele programów pomocowych znajdujących się w ofercie Poradni).

Sama odbyłam ok 6 letnią terapię w nurcie Gestalt.

Praca z Drugim człowiekiem ciekawi mnie i inspiruje do rozwoju, uczenia się. Ostatnio wzięłam udział w warsztacie “Ciało i Ucieleśniona obecność w terapii BodyMind Gestalt” z Arye Bursztyn. Ten aspekt pracy: świadoma Obecność i towarzyszenie Drugiemu najbardziej mnie ostatnio porusza i pociąga.

Poza pracą jestem partnerką i mamą dwóch synków. Bardzo lubimy rodzinnie podróżować, smakować, wąchać różne miejsca. Moją największą pasją jest muzyka (śpiewam w Jazzowym Chórze Wytwórni, który istnieje w Łodzi od 10 lat i nadal kocham jeździć na koncerty i chłonąć energię tych co dają MUZYKĘ).

Paweł Ciołkowski

Pedagog, trener, terapeuta w nurcie skoncentrowanym na rozwiązaniu - w procesie szkolenia. Doświadczenie w pracy terapeutycznej m.in.: w  Poradni Profilaktyki i Terapii Uzależnień Monar, Domu Samotnej Matki w Łodzi, Regionalnym Centrum Terapii Bezdomności, Klubie Profilaktyki Środowiskowej "Piekarnia wartości". Pasjonat natury i przyrody, łucznictwa oraz biegów terenowych