Odcinek 1

Z jakimi problemami spotyka się dzisiejsza młodzież? Jak My możemy pomóc w codziennych zmaganiach? Na te i kolejne pytania odpowiedź uzyskacie w naszym materiale. Gościem pierwszego odcinka jest specjalista w dziedzinie psychologii, terapeuta, interwent kryzysowy - Krzysztof Durnaś.

Odcinek 2

W 2 odcinku gościmy dr Dorotę Gawlik, ekspertkę w dziedzinie psychologii i pedagogiki, która przybliży nam, jak nadmierne korzystanie z internetu i mediów społecznościowych wpływa na nasze zdrowie psychiczne.
Dr Gawlik podzieli się z nami praktycznymi radami na temat bezpieczeństwa online, omówi, co to jest cyfrowy detoks i jak możemy skutecznie zarządzać naszym czasem spędzanym w sieci, aby promować zdrowie psychiczne. Dowiemy się również, jak planowanie i organizacja naszego codziennego życia może wpłynąć na nasze samopoczucie.

Odcinek 3

W odcinku 3 gościmy mgr Magdalenę Jóźwiak oraz specjalistę z Fundacji, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie radzenia sobie z życiowymi trudnościami w rodzinie oraz budowaniu zdrowych więzi. Omówimy praktyczne sposoby na rozwiązywanie konfliktów między rodzicami a nastolatkami, oraz jak zrozumieć świat młodzieży, aby lepiej reagować na ich potrzeby. Dowiedz się, jakie są najczęstsze wyzwania, z jakimi borykają się rodziny, i jak efektywnie można im przeciwdziałać. Odkryj, jakie kroki można podjąć, aby zapewnić wsparcie i pomoc dzieciom oraz młodzieży w trudnych sytuacjach. Z nami uzyskasz wskazówki, jak budować silne i zdrowe więzi rodzinne.

Odcinek 4

W tym odcinku gościmy Mgr Przemysława Stano, wykładowcę WSBiNoZ, eksperta w dziedzinie dietetyki , który wyjaśnia, jak żywność, którą spożywamy na co dzień, wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Czy wiedzieliście, że stan waszej mikroflory jelitowej może mieć bezpośredni wpływ na samopoczucie i zdrowie psychiczne?
 Dowiedzcie się, jakie probiotyki i produkty spożywcze są zalecane do wspierania zdrowej flory bakteryjnej, a które mogą pomóc w walce z depresją i poprawić ogólne samopoczucie.
W tym odcinku poruszymy takie tematy jak:
-Związek diety z ryzykiem depresji
-Korzyści probiotyków dla zdrowia psychicznego
-Rola nutripsychiatrii w leczeniu i profilaktyce problemów psychicznych
-Działanie używek na zdrowie psychiczne, w tym negatywne skutki energetyków
-Jak planowanie posiłków i ich różnorodność wpływają na nasze samopoczucie.

Odcinek 5

W piątym odcinku skupiamy się na niezwykle interesującym związku między kosmetologią a zdrowiem psychicznym. Mgr Anna Drobnik, doświadczony kosmetolog, dzieli się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jak dbanie o siebie może poprawiać nasze samopoczucie psychiczne. Odkryjemy, jak holistyczne podejście do pielęgnacji może wpłynąć na lepsze zdrowie psychiczne i samopoczucie. W tym odcinku poruszymy takie tematy jak: Jak kosmetologia wpływa na zdrowie psychiczne? Związek między stanami depresyjnymi a problemami skórnymi. Wprowadzenie do kosmetologii psychiatrycznej i jej główne założenia. Rola kosmetologa jako coacha zdrowia i urody. Jak rytuały pielęgnacyjne mogą poprawiać nasze samopoczucie.

Odcinek 6

W tym odcinku skupiamy się na niezwykle istotnym temacie prawa cyfrowego i bezpieczeństwa online. Dr Dominika Sujka-Kujawiak, ekspertka w dziedzinie prawa internetowego, dzieli się swoją wiedzą na temat współczesnych zagrożeń w internecie i mediach społecznościowych, które dotykają szczególnie młodych ludzi.
Co znajdziesz w tym odcinku:
Jakie prawa przysługują ci w cyfrowym świecie i jak możesz je egzekwować?
-Reagowanie na cyberprzemoc: Praktyczne porady, co robić, gdy doświadczysz hejtu, cyberbullyingu czy cyberstalkingu.
-Narzędzia ochrony prywatności: Jak skutecznie chronić swój wizerunek i prywatne dane w sieci.
-Prawne aspekty bezpieczeństwa: Rozmowy o tym, jak prawo może chronić użytkowników internetu przed różnymi formami nadużyć.
-Świadomość cyfrowa: Jakie są najczęstsze błędy i jak ich unikać, by bezpiecznie nawigować po sieci.

Kontakt: